Νέα Διεύθυνση

Η διεύθυνσή μας άλλαξε, είμαστε στη ΟΔΕΜΗΣΙΟΥ 34 και ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ στο Βύρωνα
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

09.00 - 09.45: Εγγραφές/Δηλώσεις συμμετοχής σε εργαστήρια

09.45 - 10.15: Έναρξη Συνεδρίου - Χαιρετισμοί

10.15-10.30: Ηλίας Ζαγοραίος Αντιεισαγγελέας Εφετών. Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Συντονίζουν: Ανδριάνα Μαρδάκη, Δικηγόρος
Στέλλα Κατσαμάκη, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

10.30 - 10.50: «Το δικαίωμα του θετού τέκνου στη γνώση και την αναζήτηση της καταγωγής του : Νομικά και οργανωτικά ζητήματα»
Αθηνά Κοτζάμπαση, Καθ. Αστικού Δικαίου ΑΠΘ

11.00 - 11.20: «Ανώνυμοι υιοθετημένοι: Υιοθεσία και μνήμη στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου»
Gonda Van Steen, ΗΠΑ, Καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών Παν/μιο Florida

11.30 - 11.50: «Μήπως το τρίγωνο της υιοθεσίας είναι τετράγωνο; Αγκυλώσεις στην κατανόηση της υιοθεσίας»
Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου Θεσσαλονίκη

12.00 - 12.15: Διάλειμμα

12.15 - 12.50: Marina Van Dongen, Ολλανδία, Δημοσιογράφος. Ακτιβίστρια Υιοθετημένο άτομο, Ελληνικής καταγωγής και κριτικός της διακρατικής υιοθεσίας, γνωστή παρουσιάστρια στο ραδιοτηλεοπτικό Ολλανδικό κοινό. Συγγραφέας του βιβλίου: Μονόλογοι υιοθεσίας, όπου 31 υιοθετημένα άτομα από όλο τον κόσμο εκφράζουν τις επιδράσεις της υιοθεσίας στην ζωή τους. Ως ερευνήτρια συμμετείχε το 2017 στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Το όνομά μου ήταν Κώστας» που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο.

André van der Toorn, Ολλανδία, Παρουσιαστής και εταίρος Ολλανδικής τηλεοπτικής παραγωγής : Wasp media. Πέρυσι η εταιρεία παρήγαγε και πρόβαλε το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ‘My name was Kostas’. Το όνομά μου ήταν Κώστας. Ελληνικής καταγωγής υιοθετημένος ο André ήθελε να δείξει με την ταινία του τις επιδράσεις του να είσαι υιοθετημένος. Η ταινία είχε πολύ επιτυχία. Την είδαν περισσότεροι από 500.000 Ολλανδοί και συνεχίζεται η προβολή με θετικά μηνύματα από υιοθετημένα άτομα και γονείς από όλη τη χώρα. Για την άδεια προβολής παρακαλώ στο : info@waspmedia.nl

12.50 - 13.10: «Αντιμετώπιση παράνομων υιοθεσιών μέσα από την αναζήτηση ριζών- τα επόμενα βήματα»
Juliette Duchesne, Γενεύη, Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία Γενεύη, Νομικός ειδικευμένη στα Δικαιώματα του Παιδιού και ιδιαίτερα στην προστασία των Παιδιών.

13.20 - 13.40: «Η συμβολή της Γενετικής στην αναζήτηση των βιολογικών ριζών»
Δρ. Γεώργιος Φιτσιάλος, Ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος της DNAlogy, Διδάκτωρ Γενετιστής, Μοριακός Βιολόγος, Δικαστικός Πραγματογνώμων σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA

13.45 - 14.45: Ελαφρύ γεύμα και καφές

14.50 - 15.10: «Υιοθεσία παιδιών με ειδικές ανάγκες»
Άννα Μπαδοπούλου – Good, Ηνωμένο Βασίλειο, μητέρα.

15.20 - 15.40: «Το ταξίδι της αναζήτησης και η αναγκαιότητα του» Μαρία Φραγκιουδάκη, Κοιν. λειτουργός Δ/νσης Δημ. Yγείας και Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Ηρακλείου πρώην εργαστηριακός συνεργάτης ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

15.50 - 16.20 "My name is Costas"
André van der Toorn
Προβολή ταινίας μικρού μήκους

16.30- 17.00 Συζήτηση κλείσιμο πρώτης ημέρας


Παρασκευή 26 Μαΐου 2017
09.45 - 10.00: Έναρξη

Συντονίζουν: Τατιάνα Γκόρνυ , Τομέας Αποϊδρυματοποίησης Ρίζες
Μαριλού Χατζησκουλή, Εκπαίδευση γονέων Ρίζες

10.00 - 10.10: «Ευρωπαϊκή προοπτική στην ποιοτική φροντίδα των παιδιών» Geert Jorgensen, Δανία, Εκπρόσωπος του ΔΣ του δικτύου Eurochild, Σύμβουλος

10.10 - 10.30: «Επενδύοντας στα παιδιά και στην αποϊδρυματοποίηση»
Maria Herczog, Ουγγαρία, Family, Child and Youth Association, Πρώην πρόεδρος του δικτύου Eurochild, Ph.D. (Csc) Κοινωνιολογίας
10.30 - 10.55: «Ανοίγουμε πόρτες για τα παιδιά της Ευρώπης» Katerina Nanou , Βέλγιο, Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής καμπάνιας «Opening Doors for Europe΄s Children” Δίκτυο Eurochild
Andria Oros, Ρουμανία, Hope and Homes Rοmania εθνικός συντονιστής της Ευρωπαϊκή καμπάνιας

11.00 - 11.25: «Προνοιακές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα 1.2 + δισεκατομμυρίων κατοίκων- Κενά μεταξύ στρατηγικής και πρακτικής στην εναλλακτική φροντίδα με επίκεντρο την Στήριξη των οικογενειών και της Αναδοχής»
Ian Anand Forber Pratt, Ινδία, Μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Οργάνωσης Αναδόχων Γονέων, IFCO, Διευθυντής προγραμμάτων του Κέντρου για Εναλλακτική Φροντίδα παιδιών Ινδία

11.30 - 11.45: «Το πρώιμο δικαίωμα του παιδιού – θετικός δεσμός»
Jane Snaith, Εσθονία, Πρόεδρος της Οργάνωσης « Οικογένεια για κάθε παιδί» Εσθονία

11.00 - 12.00: Αναδοχή: Εμπειρίες από την Κροατία
Marina Hoblaj, Κροατία, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Αναδόχων Οικογενειών της Κροατίας
Alida Fištrek,- Διευθύνουσα του Κέντρου Αναδοχής

12.00 - 12.15: Διάλειμμα

12.15 - 12.45: John DeGarmo, ΗΠΑ, Ed.D, Ιδρυτής του Ιδρύματος για την Αναδοχή. Σύμβουλος, Συγγραφέας, Ομιλητής, Εκπαιδευτής, Θετός και Ανάδοχος γονέας.

12.45 - 13:10: «Παιδιά με αναπηρίες σε ιδρύματα»
Ιωάννα Κουβαριτάκη Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη


13.10 - 13.30: «Ο θεσμός της αναδοχής ως αναμορφωτικό μέτρο προβλεπόμενο για έφηβους με παραβατική συμπεριφορά από το δίκαιο ανηλίκων»
Χαρά Γαλανού, εγκληματολόγος επιμελήτρια ανηλίκων

13.30 - 14.30: Ελαφρύ γεύμα-καφές

14.30 – 14.45: «Αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα: μάθημα προς γνώση »
Petra Kačírková, LUMOS Foundation, Project Manager

14.45 -15.00: «Η περίπτωση των Λεχαινών: Εφαρμογή παρέμβασης, προώθηση μεταρρύθμισης και αντιμετώπιση αντίστασης στις αλλαγές »
Γεώργιος Νικολαϊδης, Ψυχίατρος- LUMOS, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

15.10 - 16.10: Εργαστήριο για την «Αναδοχή»
John DeGarmo, ΗΠΑ, Ed.D.

16.15 - 16.35: Εργαστήρια Ρίζες

16.35 - 17.00: Κλείσιμο Συνεδρίου


Οργανωτική ομάδα συνεδρίου:
Μαριλού Χατζησκουλή
Τατιάνα Γκόρνυ
Έβη Χαλκίδου
Rachel Li
Μυρτώ Γλαρού Επιστημονική επιτροπή Κέντρου Ερευνών Ρίζες:
Μαίρη Θεοδωροπούλου- Έρευνα και Αναζήτηση Ριζών
Τατιάνα Γκόρνυ - Τομέας Αποϊδρυματοποίησης
Μαριλού Χατζησκουλή - Εκπαίδευση Γονέων
Αθηνά Μπάκου - Κοινωνική Λειτουργός - Εξωτερική Επιστημονική Σύμβουλος
Ιωάννα Παπαδοπούλου - Έφηβοι και Νέοι - Εξωτερική Επιστημονική Σύμβουλος
Κατερίνα Τσομή - Παιγνιοθεραπεύτρια - Εξωτερική Επιστημονική Σύμβουλος
Αναστασία Καρκάνη - Εξωτερική Επιστημονική Σύμβουλος , Λέκτορας Περιγεννετικής ψυχολογίας
Διεθνές Συνέδριο 25-26 Μαϊου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει με θέμα:

« Εμπειρίες Αναζήτησης Ριζών από Υιοθεσία και Εναλλακτικές μορφές φροντίδας για ευάλωτα παιδιά »

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 25-26 Μαϊου 2017 στο Μαραθώνα, Αττικής, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων πρακτικής του Νόμου 2447/96 και ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την αναζήτηση ριζών και εναλλακτικές μορφές φροντίδας.

Το Συνέδριο προωθεί την Αποϊδρυματοποίηση. Είμαστε Εθνικοί συντονιστές της Ευρωπαϊκής καμπάνιας «Ανοίγουμε πόρτες στα παιδιά της Ευρώπης» “Opening doors for Europe΄s Children” www.openingdoors.eu με σκοπό να ωθήσουμε τους συμμετέχοντες να καταλάβουν την ανάγκη να στηριχθούν οι ευάλωτες οικογένειες και να ανοίξουν δρόμοι για Εναλλακτική φροντίδα. Επικεντρωνόμαστε στην ανθρώπινη διάσταση και τις θεραπευτικές μεθόδους που ενώνουν την επιστήμη με την κοινωνία.

Η οργάνωσή μας επί σειρά ετών κάνει Αναζήτηση Ριζών και επανασύνδεση οικογενειών, έχει μεγάλη εμπειρία και θα ήθελε να δώσει μερικά αποτελέσματα σε κάθε ενδιαφερόμενο, την πρώτη μέρα. Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα φέρει κοντά ειδικούς, αρμόδιους και οικογένειες , ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, να ανταλλάξουν ιδέες με διεθνείς ειδικούς που ασχολούνται με την Αναδοχή ως Εναλλακτική μορφή φροντίδας.

Συμμετέχουν και στις δύο ημέρες, υιοθετημένα άτομα, ανάδοχοι γονείς, Παν/κοί, Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι και άλλοι.
Η γενική είσοδος είναι 50 ευρώ, για φοιτητές 20, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης . Το συνέδριο και η διαμονή, για όσους επιθυμούν, θα γίνει στο ξενοδοχείο Golden Coast Resort, με πολύ λογικές τιμές διανυκτέρευσης.
Για τους ενδιαφερόμενους περισσότερες πληροφορίες μέσω email.

Δηλώστε συμμετοχή και θα σας αποσταλεί λογαριασμός κατάθεσης.

Σας περιμένουμε

Η Ομάδα των Ριζών

0030-2103811764
0030-6945414493
moira@hol.gr tatianagorney@gmail.com
www.roots-research-center.gr
Διαγωνισμός μαντινάδας -ρίμας-ριζίτικου

Διαγωνισμός Μαντινάδας – Ρίμας -Ριζίτικου,
με θέμα: «ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού κάθε παιδί έχει δικαίωμα για ένα επαρκέs επίπεδο διαβίωσηs, στέγηs, ασφάλειαs, διατροφήs, εκπαίδευσηs, πρόσβασηs σε ιατρικέs υπηρεσίεs και προστασία από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησηs. Επιπλέον, αναφαίρετα δικαιώματα του παιδιού είναι η ανάπτυξη τηs προσωπικότηταs του, τηs ελευθερίαs τηs γνώμηs του, τηs Θρησκευτικήs του συνείδησηs και τηs πρόσβασηs στην πληροφορία. Κάθε παιδί δικαιούται να μην αποχωρίζεται τους γονείs του Χωρίς την Θέληση του εφόσον δεν συντρέχει λόγοs που απειλεί την ασφάλεια του. Το παιδί έχει δικαίωμα σε εναλλακτική μορφή φροντίδαs όταν δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον).
Στα πλαίσια της καμπάνιας «Ανοίγουμε δρόμους στα παιδιά της Ευρώπης» σταδιακή μετάβαση από το ίδρυμα στην κοινοτική φροντίδα το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΡΙΖΕΣ ΑμΚΕ προκηρύσσει Διαγωνισμό Μαντινάδας – Ρίμας – Ριζίτικου, με θέμα:
«ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ».
Όροι συμμετοχής:
Οι εργασίες θα γίνονται δεκτές έως 3Ο -9- 2015, στην Ταχ. Διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΡΙΖΕΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 10 16121 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ή στο moira@hol.gr τηλ.210-3811764 απόγευμα 5-7 Υπ’ όψιν κα ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ Για το Διαγωνισμό «ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ».
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν με μία έως τρεις μαντινάδες τους, αδημοσίευτες, μία Ρίμα, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 10 μαντινάδες ή ένα Ριζίτικο, όλα σχετικά με το θέμα του διαγωνισμού ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΜΕΝΑ και θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου).
Οι εργασίες δεν επιστρέφονται.
Θα δοθούν 3 βραβεία για κάθε είδος, που θα συνοδεύονται από βιβλία, ως έπαθλα, σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ τον Οκτώβρη του 2015 στα πλαίσια Ημερίδας με το ίδιο θέμα .
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από λογοτέχνες, στιχουργούς και συγγραφείς .
Eurochild board in Athens

Eurochild's Management Board visited our colleagues in Greece on 12 & 13 September 2013. The team was deeply touched by the hospitality, passion and commitment to improving the lives of vulnerable children and families.

An Open Letter was written to reflect back on the insights gained and aims to give some proposals on how Eurochild might be able to support our colleagues in Greece in the future:

We heard dramatic stories of the hardship faced by many children and families. Families of migrant origin seem to be particularly vulnerable. There is little doubt that the financial crisis and the governments’ austerity measures have aggravted the problem.

Eurochild is particularly concerned by the situation of children in the public care system, or at risk of entering public care. Many can expect to spend their whole childhood in institutions.

Community-based family support are extremely limited, if not non-existent. We also heard that organisations working at the front (with children and families) are now being penalized by the new tax regime, imposed as a result of the government’s austerity measures.

The crisis is no excuse to postpone reform, which are an integral part of the exit strategy out of the current crisis. In its Recommendation 'Investing in Children: Breaking the cycle of disadvantage' the European Commission advocates for integrated strategies that "go beyond ensuring children’s material security and promote equal opportunities".

But effective child protection requires an effective state; therefore the government must take a leading role in policy and legislative reform, setting investment priorities and establishing standards, monitoring and evaluation. The government also needs effective methods for engaging in civil dialogue – which is both an important source of expertise as well as a necessary means of ensuring government transparency and accountability.

We believe that cooperation among civil society is key to moving forward. Civil society needs to join forces around common goals instead of pulling in different directions. It is important to speak with one voice.

The forthcoming Greek EU Presidency is an important opportunity to put the rights and well-being of children and young people high in the political agenda.
The Greek government can build on recent EU-level achievements and ensure children are visible in the Presidency agenda. Eurochild supports the call from Greek civil society and the children’s ombudsman for a national action plan for children. Adoption of such a plan during the Presidency would create real momentum for child protection reform and improvements in child and family welfare services in the future.

Eurochild looks forward to working with our Greek colleagues in the months and years to come. We applied for EU funding to support an EU Alliance for Investing in Children to deliver real improvements to the lives of vulnerable children and families in Europe. Over a period of four years, we expect to be able to support national alliances in several countries and would be happy to explore how this can be achieved in Greece.

Furthermore Eurochild and Hope and Homes for Children are coordinating a pan-European campaign ‘Opening Doors for Europe’s Children’ which focuses on
deinstitutionalization. The Greek campaign is coordinated by Mary Theodopolou (Roots Research Centre) and we are exploring ways to adapt the campaign messages to the specific circumstances in Greece. De-institutionalisation should be an important part of future reforms, but need to be integrated into a broader platform of investing in children and families.

Eurochild is a platform which aims to bring together advocates, practitioners, researchers and public decision-makers working together to promote the rights and well-being of children and young people in Europe. Partnership and participation are key underlying values of the Eurochild network. We can only make a real sustainable difference together!
Εκστρατεία για την Αποϊδρυματοποίηση

Ανοίγουμε δρόμους για τα παιδιά της Ευρώπης Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες είναι Εθνικός συντονιστής. Ελάτε να σας ενημερώσουμε και να μας στηρίξετε.
www.openingdoors.eu
Κίνημα κατά των βρεφοδόχων Mission possible no baby hatches

Αγαπητοί φίλοι, οι βρεφοδόχοι ξαναγύρισαν στην Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες όπως Ιαπωνία, Μαλαισία κ.α. Ενωθείτε μαζί μας για την εξάλειψή τους. Αρκετά βρέφη πέρασαν και περνάνε δύσκολες ώρες μη γνωρίζοντας το όνομα της μητέρας τους. Όσοι από εμάς που είμαστε αγνώστων γονέων θέλουν ας στείλουν τις εμπειρίες τους στο moira@hol.gr και όσοι δεν έχουν ψηφίσει, παρακαλώ να ψηφίσουν.
Όχι στην ανωνυμία των μητέρων, όχι σε άλλο πόνο, μοναξιά, θλίψη, αγωνία και το ατέλειωτο γιατί.Θα μας βρείτε και στο Facebook page Roots research center-mission possible no baby hathces.
Ο Συνήγορος του παιδιού στην Βουλή

Η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας επεσήμανε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής στις 8 Φεβρουαρίου 2012.

Ο κ. Μόσχος μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα των παιδιών, στο σχολείο, στην οικογένεια αλλά και σε ιδρύματα ή άλλους χώρους φιλοξενίας/περίθαλψης παιδιών που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επεσήμανε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, έχει τονίσει την ανάγκη να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στις τοπικές κοινότητες, σε σύνδεση με τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να λάβουν περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα έτσι ώστε, ιδίως κατά την παρούσα συνθήκη, να παρέχεται η αναγκαία βοήθεια σε όσα παιδιά την χρειάζονται. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των φορέων παιδικής προστασίας και ευρύτερης εφαρμογής του θεσμού της αναδοχής για όσα παιδιά χρειάζεται να απομακρύνονται από τις φυσικές τους οικογένειες.
Από το Ίδρυμα στην Κοινοτική φροντίδα

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού διαβεβαιώνει ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει σε οικογενειακό περιβάλλον, η οικογένεια πρέπει να έχει την κατάλληλη στήριξη και προστασία ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην κοινότητα. Παρόλα αυτά πολλά παιδιά συνεχίζουν να παραπέμπονται σε εναλλακτική φροντίδα και πολύ συχνά για λάθος αιτίες. Η οικονομική κρίση και οι περικοπές πόρων και υπηρεσιών δίνουν την εικόνα ότι τα παιδιά απομακρύνονται από την οικογένεια για τους λόγους αυτούς. Παιδιά χωρίς γονική μέριμνα τοποθετούνται σε ιδρύματα που κάθε άλλο διευκολύνουν την συναισθηματική, νοητική και κοινωνική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του κάθε παιδιού. Στην χειρότερη περίπτωση εξακολουθούν βρέφη 0-3 να τοποθετούνται σε ιδρύματα με τις κάκιστες επιπτώσεις για την εξέλιξή τους.
Οι επιπτώσεις αυτές που λέγονται και Ιδρυματική κουλτούρα είναι: Διχασμός προσωπικότητας, Ομαδοποίηση φροντίδας, Κοινωνική απομάκρυνση.
Καμία από αυτές τις επιπτώσεις δεν συγκλίνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά δεν αρμόζουν σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.
Γιατί πρέπει να κλείσουν τα ιδρύματα
Η μεταβίβαση από το Ίδρυμα στην Κοινότητα δεν είναι φιλολογία, ούτε στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση αλλά είναι συστηματική πρόληψη για ευάλωτα παιδιά και προστασία των δικαιωμάτων τους για ποιοτική εναλλακτική φροντίδα. Η διαβίωση ενός παιδιού σε οικογενειακό περιβάλλον, είτε αυτό είναι βρέφος , είτε νήπιο, υγιές ή με ειδικές ανάγκες είναι απολύτως απαραίτητη. Η επικεντρωμένη φροντίδα που θα λαμβάνει, σωματική και πνευματική είναι το φάρμακο για την ανάπτυξή του.
Ιδιαίτερα τα παιδιά με ειδικές σωματικές και πνευματικές ανάγκες, είναι τελείως απαραίτητο να λαμβάνουν προσωπική φροντίδα, πρώτα από την οικογένειά τους, με κάθε ενίσχυση από την Πολιτεία και στην έκτακτη περίσταση από ανάδοχη οικογένεια, προκειμένου να μεγαλώσουν με ίσες ευκαιρίες, περίθαλψης, μόρφωσης και κοινωνικοποίησης.
Η δέσμευση είναι μεν Πολιτική αλλά κυρίως Κοινωνική. Η θέληση των ενεργών πολιτών στην παροχή κοινωνικής προσφοράς είναι η βάση των αλλαγών. Τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο γιατί όλα είναι δικά μας παιδιά και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε καλά. Θα ζήσουν όλα μαζί στο ίδιο περιβάλλον, θα έχουν κοινό μέλλον και κοινή πορεία. Κάθε περιθωριοποίηση είναι εις βάρος της κοινωνίας μας. Πρέπει πάση θυσία να επενδύσουμε σε ποιοτική εναλλακτική φροντίδα, κοινωνικές υπηρεσίες και υποστήριξη της οικογένειας.
Πόροι που επενδύονται σε κτίρια, αφαιρούν χρήματα που θα δίνονταν στην εκπαίδευση των ειδικών, των αναδόχων και κυρίως στις καλύτερες παροχές προς τα παιδιά. Οι πόροι αυτοί πρέπει να προέρχονται και να διαχειρίζονται από την Κοινότητα.
Τα μέτρα πρόληψης έχουν πρωτεύοντα ρόλο.
Οικογενειακός προγραμματισμός, Πρόληψη εγκατάλειψης βρεφών, Κέντρα και υπηρεσίες στήριξης νηπίων, Υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης συμβουλευτικής γονέων σε θέματα κακοποίησης, Συνεργασία με οργανώσεις που θέλουν να προσφέρουν σε τομείς ανάγκης.
Καλή χρονιά

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για την καλή συνεργασία που είχαμε και την υπομονή σας για τις δύσκολες υποθέσεις που χειρίζεται το κέντρο μας. Κάθε περίπτωση και η δυσκολία της. Άλλοι φίλοι έγιναν ευτυχισμένοι, βρήκαν τις οικογένειές τους, άλλοι ακόμα περιμένουν και ελπίζουν. Ξέρω ότι η αναζήτηση αυτή είναι ψυχοφθόρα και μακρόχρονη, τα στοιχεία πολλές φορές λίγα, άλλες φορές λείπουν εντελώς και αρκετές φορές τα άτομα που ψάχνουμε δεν επιθυμούν επανασύνδεση.

Στους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους από κλινικές, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα στοιχεία λίγα, χωρίς αποδείξεις , χωρίς Κρατική και Νομική βοήθεια. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια. Είναι μία γάγγραινα που συνεχώς αυξάνεται και μολύνει τις οικογένειες. Παρότι τα άτομα που αναζητούν από εικονικές γέννες έχουν αυξηθεί, ο αριθμός δεν είναι ο επιθυμητός. Θα ήθελα να τονίσω να μην πέφτετε θύματα των συναισθημάτων σας στην κάθε παραπληροφόρηση. Αρκετοί γονείς έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα από ανάλγητα τηλεφωνήματα επιτήδειων όπως: Ξέρω που βρίσκεται το παιδί σου…..ή το παιδί σου είναι ο τάδε …. Αυτές οι μαρτυρίες είναι χωρίς αποδείξεις, δεν είναι πραγματικές και σας προκαλούν πόνο.

Για οικονομικούς λόγους, φιλοξενούμαστε σε φίλη οργάνωση που μας παρέχει δωρεάν στέγη προς το παρόν. Παρά τις πολλές δυσκολίες όμως, συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να δουλεύουμε για τις αναζητήσεις σας. Παρακαλώ η κριτική σας να είναι επιεικής, δεν υπάρχουν πόροι για αμειβόμενα άτομα. Κάνουμε προσωπική δουλειά, με βαρύ κόστος του προσωπικού μας χρόνου, αξίζει τον κόπο και το κάνουμε με αγάπη και πάθος. Όλοι γνωρίζετε την προσωπική μου ιστορία και τους λόγους που με ώθησαν να ασχοληθώ με τις αναζητήσεις. Η ευαισθησία μου είναι δεδομένη και χωρίς ύποπτους λόγους. Αξίζει να βρούμε τους δικούς μας ανθρώπους και όχι άλλους.

Χρειαζόμαστε την στήριξή σας, ηθική και οικονομική αν είναι δυνατόν, καταλαβαίνουμε ότι περνάμε όλοι δύσκολες ώρες, αλλά με υπομονή θα τα καταφέρουμε.

Με τους συνεργάτες μου, σας εύχομαι Καλή Χρονιά, με υγεία και πολύ δύναμη.
Ανθρώπινα δικαιώματα.......

Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2011


10 Δεκεμβρίου 2011 - Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν: Φέτος, χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να απαιτήσουν τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη


" Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν, χωρίς εξαίρεση, στον καθένα μας. Μόνο αν τα γνωρίζουμε, αν απαιτούμε τον σεβασμό τους και αν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας και το δικαίωμα των άλλων να τα ασκούν, δεν θα είναι μόνο λέξεις σε ένα παλιό έγγραφο.

Για τον λόγο αυτό, στην Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουμε περισσότερα από το να γιορτάζουμε την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948. Αναγνωρίζουμε τη διαχρονική σημασία της Διακήρυξης και στην εποχή μας.

Τη φετινή χρονιά τονίστηκε πολλές φορές η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όλο τον κόσμο άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, συμμετοχή - τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη.

Πολλοί από αυτούς τους ειρηνικούς διαδηλωτές δεν υποχώρησαν παρά το ότι αντιμετώπισαν τη βία και περισσότερη καταστολή. Σε ορισμένες χώρες ο αγώνας συνεχίζεται. Σε άλλες έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις ή δικτάτορες κατέρρευσαν καθώς επικράτησε η θέληση των λαών.

Πολλοί από τους αυτούς που επιδιώκουν την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών τους, συνδέονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ημέρες που καταπιεστικές κυβερνήσεις μπορούσαν να ελέγχουν πλήρως τη ροή της πληροφόρησης έχουν περάσει. Σήμερα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους για σεβασμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας, του συνέχεσθε και της έκφρασης, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις διάφορες μορφές κοινωνικής δικτύωσης για να εμποδίσουν την κριτική και τη δημόσια συζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη πάρα πολλή καταπίεση στον κόσμο μας όπως και πάρα πολλή ατιμωρησία. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι για τους οποίους τα δικαιώματα δεν αποτελούν ακόμη πραγματικότητα.

Ωστόσο, στο τέλος μιας εξαιρετικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα χρονιάς ας πάρουμε δύναμη από τα επιτεύγματα του 2011: Νέες διαδικασίες εκδημοκρατισμού τέθηκαν σε κίνηση, νέα μέτρα για την λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, νέα και συνεχής επίγνωση των ίδιων των δικαιωμάτων.

Καθώς είμαστε μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαχρονική δύναμη της Οικουμενικής Διακήρυξης. Ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε τα ιδανικά και τις προσδοκίες κάθε κουλτούρας και κάθε ατόμου."

Δημήτρης Φατούρος
Υπεύθυνος Γραφείου για την Ελλάδα
Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ Τηλ. 00 32 473 610 979