Οδηγός Έρευνας

Πώς να ξεκινήσετε μια αναζήτηση

«Όταν ήμουν νέος, δεν είχα μεγάλη επιθυμία να μάθω για τις ρίζες μου, αλλά όσο μεγάλωνα, έγινε για μένα μια ατέλειωτη υπόθεση, που έπρεπε απαραιτήτως να διαλευκάνω»
56 χρονών υιοθετημένο άτομο


«Θα ήθελα να μάθω σχετικά με την μητέρα μου. Τι χρώμα έχουν τα μαλλιά της και τα μάτια της. Είναι μεγαλόσωμη ή μικροκαμωμένη; Είναι καλά στην υγεία της; Είχε καλή και ευτυχισμένη ζωή;»
34 χρονών υιοθετημένο άτομο


Το συναίσθημα είναι ίδιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν, να ανακαλύψουν τις ρίζες τους ανεξαρτήτως ηλικίας, οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης. Η λαχτάρα και η προσμονή της ανακάλυψης αυτής, είναι ο σημαντικότερος στόχος στην ζωή τους. "Ποιός είμαι, από που είμαι, πώς είναι αυτή η γυναίκα που με γέννησε, ποιοί ήταν οι λόγοι που την ώθησαν να με αφήσει;". Ερωτήματα σημαντικά που βασάνισαν τον Οιδίποδα. Τα ίδια ερωτηματικά βασάνισαν τον Μωυσή. Κάθε λαός, με τον τρόπο του, παρουσίασε παραδείγματα εγκατάλειψης βρεφών και την ανάγκη της αναζήτησης με όλες τις δραματικές ή ευχάριστες διαστάσεις της.

Η εγκατάλειψη, η υιοθεσία και η εύρεση ριζών είναι ανάγκες ζωής για τα υιοθετημένα άτομα, χωρίς αυτό να αφαιρεί τον σεβασμό και την αγάπη για τους γονείς που τους μεγάλωσαν. Οι θετοί γονείς είναι το πρότυπο της οικογένειας, της σταθερότητας, της αγάπης και πολλές φορές της αφοσίωσης. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να βγάλει μέσα από το μυαλό των υιοθετημένων, το όραμα της φυσικής μάνας, αφού με αυτήν την άγνωστη, έζησαν 9 μήνες δεμένοι ο ένας από τον άλλον και είναι αποτέλεσμα της δικής της σάρκας και του αίματός της. Μια εικόνα, ένα σενάριο φαντασίας, που όσο μένει κρυφό, τους δημιουργεί βασανιστικά ερωτήματα και απορίες.

Αυτός ο οδηγός, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει αυτούς που έζησαν την εμπειρία της υιοθεσίας. Η συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων, που χρησιμοποιήθηκαν ως παράδειγμα, είναι ανεκτίμητη. Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί για λόγους ηθικής. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στην έρευνά τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι περίεργοι να μάθουν σχετικά με την οικογένειά τους. Πως συναντήθηκαν οι γονείς τους, τι δουλειά έκαναν, σε ποιό σχολείο πήγαν, πού έμεναν σαν παιδιά, ποιοί ήταν οι πρόγονοί τους, οι θείοι τους, τα ξαδέλφια τους. Συνήθως αυτές οι πληροφορίες χτίζονται με τα χρόνια, με τα συγγενικά πρόσωπα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα υιοθετημένα άτομα. Εάν η θετή οικογένεια δεν μπορεί να δώσει τις πληροφορίες αυτές, οι απαντήσεις πρέπει να βρεθούν με άλλους τρόπους.

Εάν είστε υιοθετημένοι, ίσως ξέρετε κάτι σχετικό με την βιολογική σας οικογένεια, μπορεί και όχι. Μπορεί να ξέρετε το όνομα του ανθρώπου που σας έφερε στη ζωή ή πού γεννηθήκατε. Πιθανόν οι πληροφορίες αυτές να σας είναι άγνωστες και να διστάζετε να ρωτήσετε τους θετούς σας γονείς. Αυτοί πάλι με την σειρά τους, μπορεί να μην είχαν καμία πληροφόρηση, παρά μόνο τυπικά έγγραφα ή να έχουν φύγει πλέον από την ζωή. Μια άλλη εκδοχή είναι, να σας έχουν δώσει όποια έγγραφη πληροφορία έχουν, αλλά εσείς να θέλετε περισσότερες πληροφορίες και ίσως να θέλετε να προχωρήσετε περισσότερο σε προσωπική έρευνα και ίσως συνάντηση με την βιολογική σας οικογένεια.

Σίγουρα δεν ξέρετε από την αρχή, πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε, αλλά έχετε αυτή την αίσθηση ότι πρέπει να αρχίσετε από κάπου.

Πως αρχίζετε και από που

Κάθε υιοθετημένο άτομο ξεκινά το ταξίδι της αυτοαποκάλυψης με το δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για το ξεκίνημα αυτό. Είναι κάτι που θέλατε από καιρό ή υποκινηθήκατε από κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής σας, όπως ο γάμος, η γέννηση κάποιου παιδιού ή ο θάνατος των θετών γονέων. Εντούτοις πρέπει να ξέρετε ότι θα βιώσετε διάφορα συναισθήματα. Ο φόβος, η ενοχή, ο θυμός, η ανυπομονησία θα πάρουν μέρος στη ζωή σας. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη αρκετές φορές, όσον αφορά την απόφασή σας στην έρευνα. Μπορεί να ξεκινήσετε και κατά διαστήματα να σταματήσετε. Είναι πιθανόν να μην σας αρέσει αυτό που θα ανακαλύψετε, άλλωστε οι έρευνες δεν έχουν πάντα ευτυχή κατάληξη. Μερικές φορές μεσολαβούν καθυστερήσεις ή άλλες φορές τα πράγματα πάνε πολύ γρήγορα. Άσχετα με τις εξελίξεις, αργές ή γρήγορες, χρειάζεστε σίγουρα κάποιον να σας καθοδηγεί για το πως θα χειριστείτε το θέμα σας.

Νόμος 2447, 30 Δεκεμβρίου 1996

Με τον Νόμο αυτό έγινε νέα ρύθμιση στην Υιοθεσία. Άλλα άρθρα καταργήθηκαν και άλλα προστέθηκαν. Η ουσιαστική αλλαγή έγινε με το άρθρο 1559 που στην δεύτερη παράγραφό του λέει:
«Το θετό τέκνο έχει, μετά την ενηλικίωσή του, το δικαίωμα να πληροφορείται πλήρως από τους θετούς γονείς και από κάθε αρμόδια αρχή τα στοιχεία των φυσικών γονέων του».
Το όνειρο χιλιάδων υιοθετημένων ανθρώπων γίνεται πραγματικότητα. Με νόμιμα μέσα, μπορούν πλέον να κάνουν την αναζήτηση που επιθυμούν. Βέβαια υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα, αλλά το Κράτος πιστεύουμε ότι θα δώσει λύσεις σε αυτά σύντομα. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των υιοθετημένων ανθρώπων δεν σταματά, έως ότου καταφέρουν να αποκτήσουν τις ανάλογες θετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Ήταν πάντα ανάγκη μου, να βρω την βιολογική μου μητέρα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνω, πριν περάσω την υπόλοιπη ζωή μου αναρωτώμενος»
42 χρονών υιοθετημένο άτομο


«Η αιτία που με ώθησε στην έρευνα ήταν να βρω κάποιον με τον οποίο να έχω το ίδιο αίμα, εκτός των παιδιών μου, γιατί ήθελα η βιολογική μου μητέρα να ξέρει ότι συχνά την σκεφτόμουν και φανταζόμουν εάν εγώ ή τα παιδιά μου της μοιάζουμε και αν έχουμε κάτι από τον χαρακτήρα της»
35 χρονών υιοθετημένη γυναίκα


«Ήμουν πολύ νέα όταν έμεινα έγκυος, οι γονείς μου με έστειλαν στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα ώσπου γέννησα. Κανείς δεν έμαθε για την εγκυμοσύνη μου και φυσικά για το μικρό μου κοριτσάκι που δόθηκε άμεσα για υιοθεσία. Τώρα οι γονείς μου πέθαναν, εγώ δεν έφτιαξα ποτέ την ζωή μου και ζω με τον πόνο της χαμένης μου κόρης, που ποτέ δεν θα ξεπεράσω»
38 χρονών άγαμη μητέρα


Δημόσια έγγραφα

Τα προσωπικά σας έγγραφα, Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, απόφαση πράξης υιοθεσίας και ο φάκελος υιοθεσίας σας ανήκουν δικαιωματικά. Πληροφορίες για το πως θα αναζητήσετε Νομικά και Ληξιαρχικά έγγραφα, δίδονται προσωπικά και μόνο στον ενδιαφερόμενο, αφού αυτές οι πληροφορίες, δεν είναι ελεύθερες και δεσμεύονται από τον Νόμο.

Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικότερα σε αυτήν την αναζήτηση. Σας παρέχουμε έντυπες αιτήσεις, που μπορείτε να συμπληρώσετε και μετά να τις καταθέσετε στις αρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει και για τον φάκελο της υιοθεσίας σας, τον οποίο μπορείτε να ζητήσετε, σε φωτοτυπημένο αντίγραφο, από το Ίδρυμα που ανέλαβε την υιοθεσίας σας.

Συμβουλευτική

Πριν ξεκινήσετε την έρευνά σας, πιθανόν να θέλετε να συζητήσετε το θέμα σας με κάποιον ειδικό, που μπορεί υπεύθυνα να σας βοηθήσει. Μερικά υιοθετημένα άτομα αισθάνονται άβολα να μιλήσουν στην Κοινωνική λειτουργό του Ιδρύματος από το οποίο δόθηκαν για υιοθεσία. Οι λόγοι συναισθηματικοί. Ένας σύμβουλος όμως, είναι σε θέση να δώσει ανεπηρέαστες συμβουλές. Είναι ικανός να εντοπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην έρευνά σας.

Αρκετά Ιδρύματα έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους, ως προς τις υιοθεσίες και ίσως να μην έχουν τμήμα εύρεσης ριζών και επανασύνδεσης. Σε άλλα πάλι Ιδρύματα, υπάρχει μόνο γραμματεία εξυπηρέτησης κοινού. Το να πάρετε ένα φωτοτυπημένο φάκελο με στοιχεία, δεν ωφελεί. Τουναντίον πολλές φορές δημιουργεί ερωτηματικά, απορίες, σύγχυση και ίσως τα αποτελέσματα μιας άστοχης ενέργειας να φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς ανθρώπους.

Για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο μας και υπεύθυνη σύμβουλος θα σας βοηθήσει σε όποια ερωτήματα έχετε. Παράλληλα μπορείτε να συμμετέχετε σε ομάδα αυτοβοήθειας, με άλλα υιοθετημένα άτομα με την παρουσία ειδικού.

Συμβουλευτική μπορείτε να ζητήσετε όποτε εσείς θέλετε, ασχέτως αν έχετε αποφασίσει να κάνετε έρευνα ή όχι. Πολλές φορές η συμβουλευτική σας δίνει την δυνατότητα να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, σας απαλύνει την αγωνία και λύνει τις απορίες σας.

Πως μπορεί να βοηθήσει το Κέντρο Ερευνών Ρίζες

Το κέντρο μας είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, που μπορεί να σταθεί στα προβλήματα που ορθώνονται στα ενήλικα υιοθετημένα άτομα. Μπορεί να μην είστε μέλη μας, αλλά καλό είναι να ξέρετε ότι υπάρχουμε.

Κρατάμε μια συνεχώς αυξανόμενη και ενημερωμένη Τράπεζα Αναζήτησης και Κατάθεσης ανθρώπων που ενέχονται στην υιοθεσία. Αυτοί μπορεί να είναι υιοθετημένα άτομα που αναζητούν τις ρίζες τους, θετοί γονείς που θέλουν πληροφορίες ή συμβουλευτική σχετικά με την ισχύουσα Νομοθεσία και φυσικά βιολογικοί γονείς και συγγενείς που αναζητούν κάποιο μέλος της οικογενείας τους, που προωθήθηκε στην υιοθεσία.

Όταν εγγράφεστε στην Τράπεζα Αναζήτησης και Κατάθεσης, έχετε μια συνεχή ενημέρωση. Πριν πάρετε κάποια πληροφορία, σας παρέχουμε συμβουλευτική και ενημέρωση προκειμένου να προστατευθούν όλες οι ενεχόμενες πλευρές και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ατόμων.

Ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό

Για τους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό η ηλεκτρονική μας σελίδα δίνει αρκετές πληροφορίες. Η επαφή μαζί μας γίνεται με το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και στην συνέχεια μια έγγραφη εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο είναι απαραίτητη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να τον εκπροσωπήσουμε νόμιμα.

Ποιό είναι το κόστος

Η εγγραφή στο Κέντρο είναι δωρεάν καθώς και η συμβουλευτική. Τα έξοδα μετακίνησης σε άλλη πόλη, η παραμονή εκεί και η εκπροσώπηση του ενδιαφερομένου από σύμβουλο του Κέντρου βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο. Επίσης τον ενδιαφερόμενο βαρύνουν και οι μεταφράσεις, η επικύρωση των εγγράφων και τα υπεραστικά τηλεφωνήματα.

Σκοπός και χαρά μας είναι να κάνουμε υγιείς επανασυνδέσεις και να απαλύνουμε, όσο γίνεται, τον πόνο αυτών, που δυστυχώς δεν έχουν καμία ελπίδα στην αναζήτηση. Οι δωρεές σας προς το Κέντρο, μας ανακουφίζουν οικονομικά αφού μέχρι στιγμής δεν επιχορηγούμαστε από το Κράτος και τα έσοδά μας είναι αποκλειστικά από δωρεές.

Επικοινωνία με την οικογένεια

Οι περισσότεροι υιοθετημένοι άνθρωποι, είναι πολύ αγχωμένοι όταν φθάσουν σε αυτό το στάδιο. Ο φόβος, ότι μπορεί να τους απορρίψουν πάλι ή ότι θα πάει κάτι στραβά και θα χάσουν την ευκαιρία, την οποία τόσα χρόνια περίμεναν, τους κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Πρέπει να ξέρετε ότι και οι δύο πλευρές έτσι αισθάνονται.

Κανένας δεν μπορεί να σας πει τι είναι σωστό και τι λάθος. Κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί, ότι η βιολογική σας μητέρα ή οικογένεια, θα συναινέσει στην επικοινωνία αυτή. Οι λόγοι πολλοί και δυσάρεστοι, αναλογιστείτε. Απλά πρέπει να καταλάβετε ότι πριν κάνετε οποιαδήποτε συνάντηση με την βιολογική σας οικογένεια, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ' όψιν τις συνέπειες που θα έχει αυτή η επικοινωνία.

Εάν οι θετοί σας γονείς είναι ακόμα εν ζωή, θα πρέπει να υπολογίσετε και τα δικά τους αισθήματα. Ίσως θέλετε να σας συνοδέψει κάποιος στην πρώτη σας συνάντηση, ίσως πάλι θέλετε να κάνετε μόνος σας την επαφή, αλλά χρειάζεστε πρώτα να το συζητήσετε με κάποιον ειδικό. Όποια και αν είναι η απόφασή σας, το Κέντρο είναι πάντα στήριγμά σας.

«Μπορώ να καταλάβω την σιωπή της μητέρας μου και την άρνησή της να με συναντήσει. Οι αιτίες της πρέπει να είναι πολύ σοβαρές και τώρα με αντιμετωπίζει σαν μια απειλή στην ζωή της. Η πληγή που έχει μέσα της δεν μπορεί να γιατρευτεί, όπως δεν μπορεί να καλυφθεί και το δικό μου κενό.»
Απόρριψη υιοθετημένου ατόμου 32 ετών


«Δεν περίμενα μια τέτοια κατάληξη στην έρευνά μου. Ήθελα τόσο πολύ να την δω και να την καταλάβω...»
Απόρριψη υιοθετημένου ατόμου 48 ετών


«Πρόσφατα γνώρισα μια αδελφή και έναν αδελφό από την μεριά της φυσικής μου μητέρας. Έχει μια καλή οικογένεια, που έδειξε κατανόηση και χαρά για την ύπαρξή μου. Με αγκάλιασαν και αυτό με έκανε ευτυχισμένο.»
Επιτυχής επανασύνδεση υιοθετημένου 52 ετών


«Η θετή μου μητέρα έκανε ότι ήταν δυνατόν, για να βρω την φυσική μου μητέρα. Μαζί πήγαμε στην σύμβουλο και μαζί πήγαμε στην πρώτη συνάντηση με την μητέρα μου. Ήταν όλα τόσο περίεργα και τα αισθήματά μας ήταν ανάμικτα, αγάπη, φόβος, αγωνία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν επιτυχές. Η φυσική μου μητέρα δεν θέλησε να συνεχίσει την επικοινωνία. Τουλάχιστον δεν έχω απορίες τώρα...»
Υιοθετημένη γυναίκα 35 ετών


«Ήρθα από την Αμερική για να συναντήσω την φυσική μου μητέρα. Είχα αγωνία και τα πόδια μου έτρεμαν. Συναντηθήκαμε και με την βοήθεια της συμβούλου καταφέραμε να γνωριστούμε. Έχει μια οικογένεια, η οποία δεν ξέρει για την ύπαρξή μου. Τα δάκρυα κύλισαν, τα χέρια μας σφίχτηκαν, όμως η γλώσσα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ίσως να μην μπορέσω ποτέ να την καταλάβω, να της πω για την ζωή μου, να μάθω για την δική της, οι διαφορές μας πολλές, το κενό αγεφύρωτο. Φιληθήκαμε και χωρίσαμε. Της γράφω γράμματα που δεν ξέρει να διαβάσει και που ποτέ δεν στέλνω, μου τηλεφώνησε δυο φορές. Στο τηλέφωνο άκουσε ένα... "-Λίντα ......μαμά"»
Υιοθετημένη γυναίκα από Αμερική 42 ετών