Eπιμορφωτικά Σεμινάρια

Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ έχει αναπτύξει μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων σχεδιασμένων για επαγγελματίες που εργάζονται ή λαμβάνουν αποφάσεις για παιδιά  που φέρουν τραύμα. Επιπλέον προσφέρονται σεμινάρια που έχουν δημιουργηθεί για θετούς και ανάδοχους γονείς ή υποψηφίους που ενδιαφέρονται για αναδοχή ή υιοθεσία. Τα ειδικά αυτά σεμινάρια έχουν αναπτυχθεί από επαγγελματίες ειδικευμένους σε πρακτικές φροντίδας που είναι βασισμένες στην θεωρία του τραύματος και την σχέση συναισθηματικού δεσμού (attachment theory).

Σεμινάρια για θετούς και ανάδοχους γονείς ή υποψηφίους που ενδιαφέρονται για αναδοχή ή υιοθεσία.

Αυτός ο κύκλος σεμιναρίων είναι ειδικά σχεδιασμένος για θετούς και ανάδοχους γονείς ή για εκείνους που ενδιαφέρονται για αναδοχή ή υιοθεσία. Ένα θετό ή ανάδοχο παιδί, έχει πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με το αναπτυξιακό τραύμα και με την σχέση συναισθηματικού δεσμού που είχε αναπτύξει με τους φροντιστές του, κατά την  νηπιακή και την πρώιμη παιδική ηλικία. Είναι αναγκαίο για όλους τους θετούς και ακόμα περισσότερο, για τους ανάδοχους γονείς να κατανοήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, για να είναι σε θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα είναι δυνατόν να προκύψουν και που μπορεί να σχετίζονται με την ζωή του παιδιού πριν την τοποθέτηση του σε εναλλακτική φροντίδα. Αυτό θα βοηθήσει τους γονείς να ενισχύσουν τις γονεϊκές τους δεξιότητες, να αποκτήσουν  αυτοπεποίθηση στον γονεϊκό τους ρόλο και να δημιουργήσουν μια βαθιά, υποστηρικτική σχέση με το παιδί. Η σχέση που ένα παιδί θα αναπτύξει με τον θετό ή ανάδοχο γονέα μπορεί να γίνει θεραπευτική και επανορθωτική για το ίδιο το παιδί και μέσω αυτής, το παιδί θα μπορέσει να επικοινωνήσει καλύτερα τις ανάγκες του, να μάθει να δημιουργεί υγιείς σχέσεις με τους άλλους και να ξεπεράσει προβλήματα που σχετίζονται με το τραύμα και πρώιμες αρνητικές εμπειρίες στην σχέση συναισθηματικού δεσμού.

Σεμινάριο για επαγγελματίες που δουλεύουν για/ με παιδιά με αναπτυξιακό τραύμα.

Τα παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες ή έχουν υποστεί παραμέληση, είναι πιθανό να παρουσιάσουν συναισθηματικά, συμπεριφορικά, σωματικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με τραύμα και διαταραχές προσκόλλησης (attachment). Τα τραυματισμένα παιδιά, συχνά, γίνονται έφηβοι με παραβατικές συμπεριφορές που δεν εμπιστεύονται τους ενήλικες, επιζητούν να έχουν τον έλεγχο πάνω στους άλλους και τείνουν να δημιουργούν επιφανειακές σχέσεις. Άλλα παιδιά απομονώνονται κοινωνικά, θυματοποιούνται και συχνά αναπτύσσουν διαταραχές προσκόλλησης (attachment). Γίνονται ενήλικες με δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής, που δημιουργούν δυσλειτουργικές σχέσεις. Συχνά, αυτά τα παιδιά γίνονται θύματα παραβατικής συμπεριφοράς ή παραβάτες. Οι επιμορφώσεις σχετιζόμενες με πρακτικές φροντίδας που είναι βασισμένες στην θεωρία του τραύματος και την σχέση συναισθηματικού δεσμού (attachment theory),  είναι αναγκαίες για τους επαγγελματίες που εργάζονται ή λαμβάνουν αποφάσεις για παιδιά που φέρουν τραύμα. Αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα τους βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού και να αποκτήσουν πληρέστερη κατανόηση των συμπεριφορών του. Πιο συγκεκριμένα, θα τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν τις προβληματικές συμπεριφορές και τα βαθύτερα αίτια πίσω από αυτές. Το ερώτημα «Τι πρόβλημα έχει αυτό το παιδί;» θα μετατοπιστεί σε «Τί έχει βιώσει αυτό το παιδί και ποιους μηχανισμούς άμυνας ανέπτυξε για να επιβιώσει;». Αυτή η αλλαγή οπτικής  είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουν ή να συμβάλλουν στην δημιουργία θεραπευτικών σχέσεων με το παιδί και να λάβουν αποφάσεις ωφέλιμες για το μέλλον του.

Σεμινάρια για επαγγελματίες που εργάζονται στην ιδρυματική φροντίδα.

Ο στόχος αυτών των επιμορφώσεων είναι η καθημερινή και δια βίου βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, των ανθρώπων που φροντίζουν παιδιά που διαβιούν σε υπηρεσίες ιδρυματικής φροντίδας. Αυτός ο κύκλος σεμιναρίων διεξάγεται σε συνεργασία με δομές παιδικής φροντίδας και σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε δομής. Όλοι οι επαγγελματίες, ανεξαρτήτου ειδικότητας ή ακαδημαϊκού υπόβαθρου, συμμετέχουν σε αυτές τις εκπαιδεύσεις. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν οι καθημερινές πρακτικές φροντίδας των παιδιών που ζουν εντός της δομής, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη συναισθηματική, κοινωνική, σωματική και γνωστική ανάπτυξη για κάθε παιδί. Αυτό θα επιτευχθεί βελτιστοποιώντας τις επαγγελματικές δεξιότητες, μέσω της εισαγωγής επιστημονικά τεκμηριωμένων πρακτικών και της ανάπτυξης ενός θεραπευτικού κλίματος εντός της δομής.

Σεμινάρια για επαγγελματίες που δουλεύουν με εφήβους και νέους που εξέρχονται της ιδρυματικής φροντίδας και νέους πρόσφυγες/ μετανάστες.

Αυτά τα σεμινάρια είναι σχεδιασμένα για εφήβους και νέους που φέρουν  τραύμα. Οι έφηβοι και οι νέοι που ετοιμάζονται να εξέλθουν ή έχουν εξέλθει της ιδρυματικής φροντίδας, όπως επίσης και οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, δύνανται να παρουσιάσουν, συμπεριφορικά, συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με τραύμα και δυσκολίες στην σχέση συναισθηματικού δεσμού (attachment). Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες και τους φροντιστές να έχουν μια πληρέστερη κατανόηση αυτών των προβλημάτων για να είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις κατάλληλες θεραπευτικές συνθήκες που θα διευκολύνουν τους εφήβους και τους νέους να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες μετάβασης στην κοινωνική ζωή. Οι δεξιότητες μετάβασης είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την διευκόλυνση της κοινωνικοποίησης και της ομαλής μετάβασης στην κοινότητα στην οποία θα ζήσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και την κοινωνικοποίηση των εφήβων και των νέων που αφήνουν ή ετοιμάζονται να αφήσουν την ιδρυματική φροντίδα, όπως και των νέων προσφύγων/ μεταναστών, είναι να αναπτύξουν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν σε κάθε αντιξοότητα που μπορεί να συναντήσουν κατά την διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης. Ένα θεραπευτικό περιβάλλον, που είναι βασισμένο στην θεωρία του τραύματος και την σχέση συναισθηματικού δεσμού (attachment theory), μπορεί να ενδυναμώσει και να διευκολύνει την ανάπτυξη της αυτοδιάθεσης, της αυτονομίας, της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής των νέων που εισέρχονται στην κοινότητα.

 

Η ομάδα επαγγελματιών μας δύναται να δημιουργήσει ή να τροποποιήσει σεμινάρια εστιασμένα στις ανάγκες κάθε δομής ή ομάδας ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να παρέχουν πρακτικές φροντίδας που είναι βασισμένες στην θεωρία του τραύματος και την σχέση συναισθηματικού δεσμού (attachment theory) με σκοπό την βελτίωση της ζωής των παιδιών που έχουν βιώσει κακοποίηση ή παραμέληση.