Από τα μέσα Δεκέμβρη 2021 παρακολουθούμε με αγωνία την υπόθεση που αφορά την σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνται σε δομή παιδικής προστασίας που εδρεύει στην Αθήνα. Για την εν λόγω δομή υπήρξε επώνυμη καταγγελία προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων από τρεις εργαζόμενους του ιδρύματος στην οποία καταγγέλλεται ότι εργαζόμενες του ιδρύματος παρακολουθούσαν άπραγες μικρά παιδιά ηλικίας 7-11 ετών σε σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους. Στην καταγγελία επίσης αναφέρεται ότι στο ίδρυμα η σωματική κακοποίηση είναι μια συνήθης πρακτική και ότι αυτή συντελείται σε μια αποθήκη κατά την οποία εργαζόμενη οδηγεί τα παιδιά εκεί και τα ξυλοκοπεί. Η καταγγέλλουσα μάλιστα ανέφερε ότι γι’ αυτήν την πρακτική η Διοίκηση του ιδρύματος γνώριζε τα πάντα! Η ίδια η Υφυπουργός αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη καταγγελία γι’ αυτά τα αδιανόητα περιστατικά υπήρχε ήδη στα χέρια της Διοίκησης από τον Σεπτέμβρη 2021!! Μάλιστα για το εν λόγω ίδρυμα εκκρεμεί ήδη μια έρευνα καθώς υπήρξε και παλιότερη μηνυτήρια αναφορά καθώς είχε διαπιστωθεί πως το εν λόγω ίδρυμα φιλοξενεί περισσότερα παιδιά απ’ όσα δηλώνονται στις αρμόδιες αρχές, κάτι που σημαίνει ότι γι’ αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει και καμία μέριμνα για την οικογενειακή τους αποκατάσταση με το πρόγραμμα της αναδοχής!! Επιπλέον, η ίδια η Υφυπουργός ανέφερε δημόσια ότι κατά τις επισκέψεις της σ ’αυτά τα παιδιά διαπίστωσε με τα ίδια της τα μάτια ορατά σημάδια παραμέλησης, όπως οδοντιατρικά αφρόντιστα προβλήματα.

Και μετά την πλήρη κινητοποίηση του συστήματος παιδικής προστασίας και των δικαστικών αρχών της χώρας μας τι έγινε;;;

Στις 10-1-21 σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, η κα Υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι:

– τα παιδιά επέστρεψαν στην ίδια δομή!!

– οι εργαζόμενες -θύτες της σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης των παιδιών συνεχίζουν απρόσκοπτα να εργάζονται στο εν λόγω ίδρυμα αλλά σε διαφορετικά πόστα εργασίας υποτίθεται για να μην έρχονται σε επαφή με τα (συγκεκριμένα) παιδιά

– η Διευθύντρια και το ΔΣ που έχουν την διοικητική ευθύνη για την λειτουργία του  ιδρύματος παραμένουν στις θέσεις τους παρά την εγκληματική συγκάλυψη των καταγγελλόμενων και χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη!

Το σύστημα παιδικής προστασίας της χώρας μας αποτυγχάνει να προστατεύει τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα!

Τα ιδρύματα και ιδιαιτέρως αυτά στα οποία κακοποιούνται παιδιά πρέπει να κλείνουν!

Να δοθεί ένα τέλος στην συγκάλυψη της κακοποίησης των παιδιών!

Να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα!!

Καμία τοποθέτηση παιδιού 0-3 σε ιδρυματική φροντίδα

Συστηματική και ενδελεχής εποπτεία των ιδρυμάτων

Αναδιαμόρφωση του Ν 2345/95 σύμφωνα με νέες οδηγίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Να κατονομαστεί δημόσια το ίδρυμα στο οποίο αφορούν οι καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση των παιδιών

·         Να κλείσει το ίδρυμα άμεσα!

·         Να δοθεί εντολή σε όλες τις δικαστικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας να μην στέλνουν παιδιά προς έκτακτη φιλοξενία στο εν λόγω ίδρυμα.

·         Να δεσμευθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την εκπόνηση και την δημοσιοποίηση μελέτης που θα εξηγεί τι ακριβώς συνέβη, γιατί συνέβη ,ποιες είναι οι δομικές- νομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Να δεσμευθεί στην συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας και να λαμβάνει

·         Να δεσμευθεί η κυβέρνηση και να προβεί στις ανάλογες πολιτικές και νομιμοπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για τον καθορισμό ποιοτικών προδιαγραφών λειτουργίας των ιδρυμάτων, χωρίς τον καθορισμό των οποίων κανένας έλεγχος και πιστοποίηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

·         Να θεσπιστεί δια νόμου και ρητώς ότι μια από τις προδιαγραφές καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων είναι η ενεργή προσπάθεια οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών και η εισαγωγή όλων των παιδιών στα μητρώα αναδοχής και υιοθεσίας. Να θεσπιστεί αυστηρότατη κύρωση και κλείσιμο της δομής σε περίπτωση που υπάρξει διαπίστωση μη συμμόρφωσης.

·         Να προωθείται και να επιδιώκεται με κάθε τρόπο η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών!

Για να υπογράψετε το ψήφισμα πατήστε εδώ